Buurthuis van de Toekomst

In een Buurthuis van de Toekomst delen sportclubs, scholen, culturele-, zorg- en welzijnsinstellingen en andere organisaties een accommodatie. Op die manier maken zij optimaal gebruik van het gebouw en werken zij samen aan activiteiten voor de wijk.

Ook Jumpteam heeft zo'n Buurthuis van de Toekomst functie. We hebben immers een fantastisch clubhuis met toiletten en kleedkamers, en onze locatie aan het strand en boulevard is uitstekend geschikt voor allerlei buurthuisactiviteiten.

Tijdens de ALV van 2 maart 2012 hebben we besloten om Jumpteam op te geven als het Buurthuis van de Toekomst. Hiermee vervullen we een belangrijke sociale rol. Dit maakt Jumpteam opener, socialer en gezelliger. Bovendien ontvangen wij met deze activiteiten extra inkomsten in de kantine, en ontvangen we subsidie van de gemeente Den Haag.  Tijdens de ALV is een mandaat afgegeven om maatschappelijke partners te vinden die vallen binnen de thema’s: jeugd & welzijn, topsport en veiligheid.

De ervaringen met het Buurthuis van de Toekomst zijn tot nu toe positief. De activiteiten zijn een mooie aanvulling voor onze vereniging. Vooral omdat ze veelal tijdens daluren plaatsvinden en een extra dynamiek met zich meebrengen: Jumpteam is het buurthuis van de Toekomst in Scheveningen waar maatschappelijke projecten een sportief karakter krijgen. Er is hiervoor al veel draagvlak onder onze leden.

Jeugd & Welzijn
Welzijn Scheveningen biedt sinds 2015 samen met Jumpteam 2 tot 4 keer per jaar sportactiviteiten aan, voor jongeren uit Duindorp en Scheveningen.

De sportactiviteiten vinden plaats in de maanden juli en augustus. Per dag doorlopen 10 tot 16 jongeren in de leeftijd van 8 tot 16 jaar tenminste 3 tot 4 sportclinics. Zij snuffelen op 1 dag aan verschillende (water)sportdisciplines zoals powerkiten/vliegeren, golfsurfen, bodyboarden, bodysurfen, stand up paddleboarden en meevaren op de Jumpteam Resqueboot.Afhankelijk van de weersomstandigheden bepaalt het Jumpteam Coördinatieteam welke onderdelen die dag van toepassing en verantwoord zijn. In de sportclinics besteden we ook aandacht aan surfetiketten, zeestromingen, muien, eb & vloed en de samenhang hiertussen.  Ook wordt de jongeren geleerd hiermee om te gaan. 


Ieder jaar weer zien wij volop blije gezichten, enorme inzet en enthousiasme bij de deelnemende jongeren. Velen spreken naderhand direct hun voorkeur uit en zouden zich in een bepaalde discipline verder willen ontwikkelen. Hierover zijn wij binnen de commissie en de samenwerkende partners in gesprek om te kijken welke mogelijkheden er liggen binnen Jumpteam voor uitblinkers en doorzetters.

Dit jaar hebben wij ook Buurthuis Kommunika mogen verwelkomen als partner binnen ons Welzijnsprogramma. Op 9 augustus jl. heeft een eerste programma plaatsgevonden waaraan 12 jongeren hebben deelgenomen. 

De top 3 binnen de clinics
In de laatste 2 jaar was de Rescuebootclinic het meest favoriet bij zowel de jongens als de meiden. Op een gedeelde 2de en 3de plaatst volgde golfsurfen en bodyboarden. In 2016 was SUP’pen favoriet bij de jongens. Dit jaar hadden we eindelijk voldoende wind om ook de powerkiteclinic door te laten gaan en, verassend, de clinic was erg in trek bij de meiden.Een verslag van de afgelopen zomer en de activiteiten die hebben plaatsgevonden zijn te lezen op de website van Jumpteam.

ROC Mondriaan Sport & Bewegen organiseert een aantal keer per jaar projectdagen. De kantine verandert die dagen in een ‘klaslokaal aan zee’ waar lessen gegeven worden over bijvoorbeeld watersporten.

(Top)sport
KVS Beach en BVV Beachlife bieden bij Jumpteam beachkorfbaltrainingen en -toernooien aan tijdens het zomerseizoen. De trainingen zijn in mei tot en met september op dinsdag-, woensdag- en donderdagavond en woensdagmiddag. Incidenteel zijn er ook toernooien.

De kantine van de vereniging dient tijdens de Red Bull Knock Out race als perscentrum.

De Holland Surf Association (HSA), de Nederlandse surfbond, maakt elke zondag en woensdag gebruik van de accommodatie voor vergaderingen, bijeenkomsten en clinics.

Ook organiseert Jumpteam samen met North Sea Regatta jaarlijks een kitecourse event.

Deze partijen mogen ook gebruik maken van het clubhuis voor bijvoorbeeld vergaderingen.

Veiligheid
Jumpteam heeft een eigen reddingsboot, een veiligheidscommissie en wil als vereniging met haar vrijwilligers een zo goed mogelijke bijdrage leveren aan de veiligheid op het strand en in de branding van Scheveningen. Wij hebben daarbij niet alleen oog voor onze eigen watersporters, maar ook voor bezoekende watersporters. Zo organiseren we samen met de Nederlandse Kitesurfverenging gratis informatiebijeenkomsten en clinics voor het bevorderen van veiligheid voor leden en niet-leden.

Jumpteam traint haar schippers en opstappers, faciliteert haar leden met onder andere reanimatievaardigheden en het behalen van marifooncertificaten. Zo kunnen we bij reddingen adequaat handelen en goed samenwerken met de verschillende reddings- en hulpdiensten. Jumpteam ondersteunt ook buiten de reddingsoperaties het trainen en afstemmen met de reddingsbrigade, de brandweer en de KNRM.

Jumpteam staat als Buurthuis van de Toekomst in Scheveningen open voor samenwerkingen, waarbij maatschappelijke projecten een sportief karakter krijgen.

Heb je hierover ideeën of vragen?

Aarzel niet contact met ons op te nemen!

bvdt[at]jumpteam[dot]nl